top of page
Colombia Bomba de fruta_edited_edited_ed

Coffee made by people for people...

Vår visjon er å endre verden med smak, å skape en rettferdig og levende by, og å være en kulturbærer og et
samlingsted for mennesker som ønsker deilig kaffe og å henge på et kult sted. Vår kaffe er for de som setter pris på
smaksopplevelser og et godt håndverk.
coffee bicycle
coffee setup in a field
Jacobsen og Svart ønsker å fremstå, innad og utad, som et selskap som er opptatt av bærekraft, respekt, ærlighet,
kvalitet, håndverk, partnerskap, kjærlighet, glede og service i vid forstand.
Jacobsen og Svart misjon handler om å gi tilbake til fellesskapet. 
Vi vil rett og slett ha god kaffe, fra dyktige bønder for å nå ut til som mange som mulig.
Fordi vi mener at det er slik kaffe skal
være.

Vi tror også på å betale levelige lønn, priser og lokaler for vårt produkt.
Tony jacobsen talking with customer

litt historie om Jacobsen og Svart

Jacobsen og svart startet i 2012, Trondheim, Norge. Som det 13 kaffebrenneriet i Norge (i dag er det over 100). Ved etablering av Jacobsen og Svart satte det Trondheim på 3rd wave kartet. 

Pre-Jacobsen og Svart.

I 2007 flyttet Tony til Oslo for å spille i band. Bandet hadde platekontrakt og hadde en karriere fremom seg. Ulike omstendigheter gjorde til at Tony måtte avslutte med bandet, startet et soloprosjekt og fikk seg jobb på Java Espresso bar i Oslo.

 

Oppdagelsen av kaffe.

Det var en tid hvor Tony drakk presskanne kaffe med halve posen i kannen. Kaffe skulle være sterkt og helt noe som man kunne drikke masse av. På Java møtte Tony mennesker som ønsket å perfeksjonere morgenrituale. Det ble et samspill mellom baristaene da det kanskje var en av de hotteste kaffebaren på planeten i den tid.

Verdens mest eksklusive kaffe og Oslo Kaffe.

Når ting ble veldig klart var da Tony fikk smake en Hacienda Esmeralda Geisha fra Petterson Familien i Panama. Det ble starten på en reise, ikke bare i smakens verden. Men også inn i fine dining verden. Tony oppdaget på samme tid at man kunne være et helt normalt/vanlig menneske og besøke high-end restauranter. Det fjernet et skille som han ikke trodde eksisterte.

På Java fikk de også tilgang til Clover. En kaffedings hvor man kunne leke og tweake profiler i alle slags grader. Dette ble kjøpt opp av Starbucks samme år og dermed ble clover dripperen hentet vekk.

Det var barista jams. Kaffebønder på besøk. Alle kaffebønnene var sporbare og de betalte en rettferdig pris for kaffen. Dette trigget meg. Java var også fyllt av asiatiske turister som hadde lest om Java Espressobar gjennom en artikkel i en avis eller et blad.

Java Espressobar er en del av Kaffa, Oslo. Et kaffebrenneri som har fostret opp det som ble til Supreme Roasterworks og Koppi,. Kaffa har også tidligere jobbet med Trish Gothrieb som utviklet cupping score systemet som er industri standard i dag. 

 

Det er liten tvil om at Robert Williham Thoressen har gjort sitt bidrag for å sette Nordisk kaffe på kartet. Tim Wendelboe og Kaffa har med andre, også overnevnte sørget for at Oslo ble kaffehovedstaden i en periode.

 

Tilbake til Trondheim.

I 2009 måtte Tony tilbake til Trondheim pga personlige årsaker.  Trondheim hadde Dromedar kaffebar og Choco Bocco på denne tiden. Tony startet på Chocco Bocco og etter mye mas fikk han plass på Dromedar. Var med å åpnet Dromedar Bakke Bru, som senere skulle bli nærmeste konkurent.

I 2010 synes Tony det var nok arbeid i Trondheim og fikk muligheten til å jobbe freelance da en større Norsk Industrikaffe leverandør ønsket å ta opp kampen mot kaffepods og nespresso. Det førte til samarbeid med Wilfa, Norsk Kaffeinformasjon, Cup of excellence og mye mere.

I perioden 2010 startet Tony med et oppdrag, å selge hele bønner til private i ulike butikker, messer og kjøpesentre. I starten solgte jeg 4-6 kg pr uke. Da jeg avsluttet siste oppdrag i 2013 solgte jeg 3 paller med hele bønner hver dag.

Man kan på mange måter si at feltarbeidet var nyttig, og det skapte noe større etterspørsel etter hele bønner i folkedypet enn uten.

Første kaffebrenneren.

I 2012 kom Tony over en kaffebrenner på Finn.No. En liten 2 kg kaffebrenner, på den tiden var det ikke mange kaffebrenneri i Norge, Vi var det 12 kaffebrenneriet i Norge.

Kaffebrenneren ble koblet til ei pipe some gikk gjennom et air-condition anlegg og senere ble det kjøpt inn avfukter og fukter for å manipulere kaffebrenningen og finne nye smaker.

Kaffebrenneriet på Nardo, Trondheim.

Det gikk cirka 1 år før brenneriet flyttet fra Buran til Nardo hvor det ble etablert et større brenneri. Det skulle ta litt tid før restaurantene og hotellene hev seg på Third Wave kaffebølgen, og dermed ble det et ønske om å etablere et sted hvor vi kunne dyrke kaffenerdingen og vise det frem til gjester.

Kaffebrenneriet på Adressa, Trondheim.

I 2015 åpnet Jacobsen og Svart på hjørnet av Adressa hvor det var kaffebar, kaffebrenneri og radio stasjon i samme lokale. Det ble en kaffebar som høstet mye oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt.

Mere av historien kommer...

Jacobsen og Svart
Tony jacobsen seating on the coffee bicycle
bottom of page