top of page

Lysbrent kaffe.

Monteblanco fra Colombia er en kaffe som er fermentert i kokosmelk. Det er en såkalt eksperimetiell #lot som uten tvil er tilfellet for denne kaffen.
Monteblanco fra Colombia er en kaffe som er fermentert i kokosmelk. Det er en såkalt eksperimetiell #lot som uten tvil er tilfellet for denne kaffen.

Lysbrent kaffe handler om å vise frem kaffen slik den er, uten å gjemme seg bak mørke brenningsgrader eller maskering.


I lysbrent kaffe får råvaren spille hovedrollen – du smaker jorda, klimaet og prosessen bønnene har vært igjennom.

Du får et lite stykke sjel og natur rett i koppen.


Jeg liker å sammenligne det å brenne kaffe med å steke fisk: en fisk skal trekkes, ikke stekes i stykker.


Sånn er det også med kaffe.


Kvaliteten = Råvare.

For at vi kaffebrennere i det hele tatt skal ha noe å gjøre, må vi ha råvarer som er fantastiske i seg selv. For noen er dette business – for andre er det lidenskap.

Det er kjærlighet til råvaren, men også til livsstilen rundt den.


Når vi lykkes, får du en kopp som føles som en schlagerparade av smaker – en greatest hits, rett fra moder jord, gjennom brenneriet, og ned i koppen din.


Moisture loss – den tekniske definisjonen

Lysbrent kaffe kan defineres teknisk gjennom moisture loss, altså hvor mye fuktighet som forsvinner fra bønnene under brenning.

  • Kaffe kan brennes i alt fra 4–16 minutter.

  • Kombinasjonen av varme og tid avgjør hvor mye fuktighet som går tapt.

  • Lysbrent kaffe ligger normalt mellom 10–13% moisture loss. Jeg kan strekke meg til 14%, men etter min erfaring begynner man da å bevege seg over i en mørkere brenning som maskerer råvaren.

10% er det laveste/lyseste. 13% det mørkeste. And it gets dark from there.
10% er det laveste/lyseste. 13% det mørkeste. And it gets dark from there.

Dette er også et mer presist mål enn bare å se på bønnenes farge.


Hvorfor vannkvalitet betyr alt

Kaffe er 98% vann, og vannet er avgjørende for hvordan smaken oppleves.

Mineraler som kalsium, magnesium og bikarbonat gjør at kaffe binder seg på en måte som gir fylde, tekstur og dybde i koppen. Uten disse mineralene smaker kaffen flat.

Det er vannet som gir den taktile følelsen – som gjør at kaffen enten føles levende, eller bare som en stekt plante eller enda værre kull og tjære.


Koffein og friskhet

Lysbrent kaffe inneholder mer tilgjengelig koffein enn mørkere brenninger. Jo ferskere råvaren er, desto mer "aktiv" oppleves den – full av antioksidanter og energi. En kaffe er som mest levende de første 12 månedene etter plukking.

Lysbrent kaffe lar deg smake denne friskheten fullt ut og om ikke så har også noen ganger eldring av kaffe også et poeng.


Kaffe det er som livet. Det er noen ganger å lytte på beach boys og i det neste kan det være som å høre på en sinna Nordledning og en ødelagt vaskemaskin (black metal). Kaffe er følelser, store følelser. Sermoni. Ritual.


Now and Zen.

Å brenne lyst er nesten japansk i sin filosofi: en slags Ikigai – livskall. Det handler ikke om å tjene mest mulig, men om å la råvaren være transparent og ren. Det innebærer å inspisere, cuppe, justere, smake og hele tiden jage etter en opplevelse.

Det er ikke alltid kaffen smaker som forventet – men den smaker alltid noe ekte. Og sånn er jo livet også, noen ganger går ting litt vest når man skulle sør.

Det er i de store hav, sjømenn finner fred.


First crack – punktet der alt avgjøres

Når grønn kaffe når ca. 195 °C, kommer det vi kaller first crack. Da frigjøres mye fuktighet – opptil 7–8%, og bønnene beveger seg raskt videre til rundt 10%.

  • Stopper du for tidlig (<10%), smaker det grønn te og rå frø.

  • Treffer du 10,2% – da åpner kaffen seg, og hele spekteret av smaker blir tilgjengelig.

Fra dette punktet handler alt om presisjon. Et par sekunder eller et par desimaler i moisture loss kan være forskjellen på en uforløst kopp og ren magi.


Forskjellen på vaskede og naturlige kaffer.


  • Vasket (washed) kaffe gir ofte klarhet og rene, definerte smaker.


  • Naturlige (naturals) kan være mer eksplosive, søtere og villere.


I lysbrent form blir denne forskjellen tydelig. Mørkere brenninger visker ut nyansene – men i lysbrent kaffe får du smaken rett i fleisen.


Slik definerer jeg lysbrent kaffe:

  • Moisture loss: 10–13%

  • First crack som referansepunkt

  • Ingen maskering, bare råvare i sin reneste form

Lysbrent kaffe er ærlig, direkte og kompromissløs.


Den viser deg hva kaffebønnen faktisk er og den forteller sin historie det er tradisjonelt, det er fantastisk, det er en sommerdag på Stranda (Monte Blanco). Det kan være en hyttetur, med løv og maplesirup. Kaffe det er så meget.


Som han Dansken sa det.

Livet er ikke det verste man har,

om litt er kaffen klar.


WORD!! ✌🏼❤️☕️

Jacobsen #lightroast-manifest

 
 
 

Siste innlegg

Se alle
Ombligon, Coffea Arabica.

Ombligon  er en relativt ny og uutforsket variant innen Coffea arabica , og er fortsatt delvis innhyllet i mysterium. Den ble først...

 
 
 

Kommentarer


bottom of page