Denne oppskriften er beregnet på Hario V60, men kan også konverteres til andre bryggemetoder som #kalitta #chemex #filterkaffe #hyttekaffe
Om metoden:
Som kaffebrennere er det viktig for oss å fremheve alle kvailtetene kaffebøndene og produsentene har laget. Denne metoden er utviklet for at du kun stille kverna, altså man har fjernet så mange feilmarginer som mulig.
Renner det for sakte, så stiller du kverna grovere.
Renner det for fort, så stiller du kverna finere.
Smaker kaffen surt så stiller du finere.
Smaker kaffen for lite, slik at ikke alle smakene kommer frem - skrur du grovere.
Ingredienser:
18 g Jacobsen og Svart kaffebønner (medium-malt)
300 ml rent vann. Springvann er perfekt!
En vannkoker og/eller en #hellekanne
En håndbrygger (for eksempel Hario V60) du kan også bruke vanlig trakter/filterholder.
Papirfilter til håndbryggeren
En digital vekt helst med timer funksjon.
En bryggekanne eller serveringskanne
En kaffekvern
Fremgangsmåte:
Forbered Kaffebønnene:
Veie opp 18 g av Tomas Ganamo Sidamo Natural kaffebønner. Mal dem til en medium-grov kverning, omtrent som grovt sandstrand.
Forvarm Utstyret:
Skyll papirfilteret i håndbryggeren med varmt vann for å fjerne papirsmaken.
Forvarm også håndbryggeren og bryggekannen ved å helle varmt vann gjennom dem.
Legg i Kaffen:
Plasser den malte kaffen i det forvarmede papirfilteret i håndbryggeren, og forsiktig bank bryggeren på brettet for å få kaffen rett, slik at vi får en rett flate å brygge på.
Brygg Prossess:
Start tidtakeren. Hell vannet sakte og jevnt over kaffen i en sirkulær bevegelse, og sørg for å mette alle kaffebønnene. La kaffen blomstre i 30 sekunder. Brew weight ca 40-50 gram. Det viktigste er at all kaffen blir bløt og gjort klar for trakting.
Etter 30 sekunder heller du opp til halvparten av total byggevolumet. Vi regner 6 gram til 100 gram vann. Etter Du har helt oppi 50% av total bryggevekt som i dette tilfellet er 300 gram, fyll opp til 300 gram før det går tørt. Et håndbrygg skal ha konstant tilgang til vann etter brygging.
Server og Nyt:
Fjern håndbryggeren forsiktig og kast det brukte kaffefilteret.
Server den nylig bryggede kaffen i en varm kopp eller kaffekanne for å beholde varmen.
Nyt den delikate smaken og aromaen av Tomas Ganamo Sidamo Natural. Se etter de fruktige og blomsteraktige notene som kjennetegner kaffen fra denne regionen.
Juster kverningsgraden og bryggetiden etter din personlige smak.
Smaker det for surt, er kverningsgrad for grov - still kverna finere.
Smaker det for kompakt og mangler dybde og dynamikk - Still kverna grovere.
Comments