top of page

Hvordan best lage Kokekaffe.


Den beste kaffen på tur er kaffen. Det nest beste er kokekaffen. - Jacobsen

Kokekaffe er en god metode å dra på tur. Når man tenker den store kjelen så er det lett å tenke unødig plass, og noen vil til og med synde med morgenstuden og lage pulverkaffe.

For oss dødelige som elsker morgenstunder, tidløse tanker rundt bålet, fuglekvitter og vinden som blåser i trærene, så er kokekaffe tingen.


Varme. Bål eller alternativ brennsel.

Du trenger å gjøre opp et bål eller bruke propan. Skal du ferdes i naturen og neste generasjon gjøre det samme, må vi tenke på hvordan vi skal varme opp vannet. Et bål er alltid nummer 1 på lista, men om det ikke er ildsted eller ved der du skal anbefaler vi kvistbrenner, propan, bensin eller stormbrenner.


Vann. 

Vannet rundt omkring på ulike bekker er litt så som så. Godt vann har mye mineraler i seg og gjerne hardt. Det verste vannet å brygge på er ofte myrvann. Ikke fordi myrvann er dårlig men fordi myrvann som renner i bekker eller dam ofte ikke har nok mineraler i seg.


Men la ikke dette stoppe deg, men heller være en bonus. En prikk over i’en.


Kaffekvern.

En kaffekvern er alltid med i sekken min på tur. En god kvern er selvsagt en viktig komponent, men med kokekaffe får man litt lsingringsmonn med på kjøpet. Siden kokekaffe er varmt vann og kaffe  er det bare 1 variabel som må stilles på. Det er kverna. Skal du ha et langt og fet brygg anbefaler jeg grovere kverning og lang tid. Jeg vil gi deg tipset om å ta tiden før du bryter kaffegruten og smake på det. Bryggetid skal være mellom 4-8 minutter.


Hvor mye kaffe?

6-6.6 gram pr desilter.

60-66 gram pr liter.

Du kan lage en målekopp når du har funnet riktig kverningsgrad og riktig mengde. Bruk vekt og avmerk ønsket mengde.


Tommelfinger regel.

Brygger du kortere tid, får du mere syrer.

Brygger du lengre får du mere sødme.

Brygger du for lenge blir det beskt.

Juster der du finner balanse.

God kaffe er balansert kaffe.


Om du ikke har mulighet å ta med kverna anbefaler jeg en lufttett beholder med kvernet kaffe. 


Kaffekjelen.

Kaffekjelen har vært i Norge siden 1700 tallet slik vi kjenner den. kaffekjelen skal være sterk nok til å kunne takle varmen. En rist ved tuten er ikke en uting. Den skal alltid være ren på innsiden, vask gjerne med en furu/grankost (furu/grangrein). Om du ikke ønsker å ta med vekt så mål opp ønsket mengde vann og sett en sprittusj eller knivmerke der ønsket mengde vann skal være. Bli kjent med kokekjelen, bruk den så ofte du kan og ikke kjøp flere om du ikke må.


Om kaffebålet.

For å koke kaffe trenger du ikke rare bålet. Cirka 2 cm pinner i 1-2 favn er nok energi til å få kokt opp kaffen. Tørr ved brenner best. Finner du never på bjørka på veien, plukker du av det tynneste laget og strør det på opptenningen. Et godt kaffebål skal være så enkelt å slukke at man kan bruke 1 liter vann for å stenge hele bålet.


Bryggeoppskrift.

Kok opp ønsket mengde vann.

Når vannet er kokt.

Ha oppi ønsket mengde kaffe.

La trekke i 6-8 minutter.

Etter trekketiden, ta en glødende pinne og bryt opp gruten.

Har du skjeer tilgjengelig fjerner du skummet.

La stå i 2-3 minutter.

Server.


Ikke kokekaffe, men opplevelsen er halve moroa.105 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page