top of page

En siste skål for smakverket.

I dag meldte Smakverket oppbud.

Etter 15 år i kaffen, lokalmaten, vinens og musikkens tjeneste.


Etter en pandemi, statsgarantert lån på 90% og med overskudd de siste årene, så måtte Smakverket kaste kortene.Ikke fordi gjestene lot vente på seg, men fordi huseier ikke var villig til å forlenge husleiekontrakten for å skape mere mingleplass på KODE i Bergen.

Du kan lese hele artikkelen på @bergenstidene om du har tilgang til betalte avisartikler. Anyhows…


Jeg husker da Olav besøkte oss på Jacobsen og Svart på Adressa, og det tok ikke lange tiden før vi fant ut at vi skatet på de samme plassene, dro på de samme konsertene og har nogenlunde sammensveisa livsfilosofi, som vi helst liker å prate om i sin fullstendige fravær av høytidelighet.


Smakverket har ikke bare vært en kaffebar og en kafe, som serverte kun lokale matvarer i klassisk mathåndverk, med en lokal twist. Dette var en greie som skjedde pre-NOMA som kanskje den restauranten som har fått mest oppmerksomhet for det fantastiske håndverket de har servert på fat.


Smakverket var en sånn plass. Den sjappa som hvisket trender, men kanskje ikke ropet det ut. Smakverket var et sted i mitt hjerte. Ikke bare et sted der man får servert deilig kaffe, men også et raus glass vin fra Nondos eller noe annet crazy som de synes passet bra til maten.


Det er noe med disse stedene som alle besøker en gang i mellom. Noen hver dag, andre til jul. Men de kaffebarene, som har det de har. Det er litt wabi-sabi, men er ikke livet wabi-sabi?


Det er med tungt hjerte at jeg fikk snakket med en som har blitt en god venn, og måtte se at livsverket, arbeidsplassene, det stedet som jeg skulle ønska jeg hadde for meg selv i Trondheim. Det har vært en ære å stå til tjeneste for Smakverket på festlige lag, til Hermann Friele når han var ute å lufta fjerne sine, til alle de folka jeg sikkert hadde kunne dratt de villeste historiene fra.


Bergen mistet en perle i dag, så budskapet mitt er ganske enkelt. Ta vare på de rare, litt ville, kanskje ikke helt a4 stedene vi har. For livet er for kort til å ha det kjipt.


En siste skål til Smakverket og det dere har bygd sammen. En skål til alle dere som er så kule og helt vilt snille og sørger for at kaffeprodusentene/importørene vi er gira på å handle fra får oppdrag fra oss. Takk for at dere støtter oss! Dere har vært så flinke og med dette synes jeg vi alle skal ta av oss hatten for kaffen, for den burde hatt gimmicken «connecting people» for det gjør den.


Det skal gode mennesker til for å lage god kaffe.


Oh by the way. Sjekk ut den fantastiske musikken han har laget.Fred, kj-ærlighet og kaffe.

Jacobsen og gjengen <3

84 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page