top of page

Ulike prosesserings metoder.

Washed (Vasket) Kaffe


Kaffebærene pulpes for å fjerne fruktkjøttet, og bønnene fermenteres i vann for å bryte ned resterende mucilage.

Etter fermentering vaskes bønnene og tørkes.

=

Smaksprofil: Ren, klar og ofte med høy syrlighet og tydelig terroir. Fruktigheten er ofte mer subtil og det er lite fermenterte toner.



Bærtørket (Natural) Kaffe


Hele kaffebæret tørkes med fruktkjøttet intakt.

Etter tørking fjernes det tørkede fruktkjøttet fra bønnene.

=

Smaksprofil: Søtere, mer fruktig og ofte «funky» med tydelig bærpreg og noen ganger vinøse toner. Mer kompleksitet og ofte høyere kropp.



Nitro Washed (Nitrogen-Fermentert Vasket) Kaffe


Etter pulping plasseres bønnene i en bioreaktor og inokuleres med gjær/bakterier og fruktmost.


Bioreaktoren forsegles og det tilføres nitrogen, som skaper et anaerobt miljø og styrer mikrobiell aktivitet.


Temperatur, syre og sukkerinnhold (Brix) overvåkes nøye for presis fermentering257.


Etter fermentering tørkes bønnene i flere steg.

=

Smaksprofil: Ekstremt ren, men med mer komplekse og intense frukttoner sammenlignet med tradisjonell washed. Kan gi smaker som melon, guava, søt agurk og cantaloupe45. Prosessen gir produsenten mer kontroll over fermenteringen og dermed smaken.


Her har nitroget startet å bryte ned fruktkjøttet og begynt å gjære fruktkjøttet til kaffebærene.
Her har nitroget startet å bryte ned fruktkjøttet og begynt å gjære fruktkjøttet til kaffebærene.

Ground control to Major Tom.
Ground control to Major Tom.

Før gjøring i poser så står kaffen og fermenterer i sine egne bakterier før de legges i tanker og fermenteres i Nitrogen.
Før gjøring i poser så står kaffen og fermenterer i sine egne bakterier før de legges i tanker og fermenteres i Nitrogen.

Carbonic Maceration (Karbonisk Maserasjon)


Hele, uskadde kaffebær legges i en lufttett tank som fylles med karbondioksid (CO₂), og oksygen fjernes.


Fermenteringen skjer inne i bæret, fra innsiden og ut, under trykk og uten oksygen.


Dette gir en unik type anaerob fermentering og svært høy kontroll over tid, temperatur og pH.

=

Smaksprofil: Friske, florale og svært fruktige toner, ofte med lavere bitterhet og mer «vinøse» eller tropiske smaker. Kan gi et helt nytt spekter av aromaer og tekstur i koppen


Her fermenteres kaffen i tanker med gjærlås for overvåkning og inspeksjon.
Her fermenteres kaffen i tanker med gjærlås for overvåkning og inspeksjon.

Oppsummert:


Washed gir ren, terroirdrevet kaffe.


Bærtørket gir søtere, mer fruktig og kompleks kaffe.


Nitro washed gir en ren, men mer kompleks og intens fruktighet enn tradisjonell washed, med høy kontroll over fermenteringen.


Carbonic maceration gir svært fruktige, florale og vinøse smaker, og er kjent for å gi kaffe med et helt nytt smaksbilde og tekstur sammenlignet med tradisjonelle metoder

 
 
 

Comments


bottom of page