Kaffe til kontoret - Black is back - Death to bad office coffee

kontor kaffe til kontoret

Kaffe til kontoret trenger ikke å være en vanskelig ting, det kan være enkelt og ofte er det slik at kontorer ønsker enkle løsninger. Det er et par ting man ofte må finne ut av før man velger kaffe.

Espressobasert eller Filterkaffe

Det første man må tenke på er om man skal ha filterkaffe eller espressobasert kaffe. Veldig få er klar over forskjellen, men det er en forskjell. En filterbasert kaffe lages med papirfilter, en espressobasert kaffe lages uten papirfilter. Filteret filtrerer bort en del av smaken og gjør koppen renene men espressobaserte maskiner lager noe som ligner mere en americano. Den espressobaserte er sterkere og bruker litt mere kaffe. Det er dessverre ikke mulig å få i pose og sekk, så her er kanskje den viktigste avgjørelsen.

Hva er fordelen og ulempen med filterkaffe?

Filterkaffe har i prinsippet ikke så mange ulemper men det er noen.

 • Utstyret må alltid være rent. Vi anbefaler kafferens som Cafiza for å rengjøre termoser og traktere.
 • Være nøye med målene. 60 gram pr liter.
 • Kaffe taper kvalitet ved undervarme. Har du en trakter som moccamaster hvor du trakter rett ned i glasskolben taper kaffen kvalitet og blir harsk veldig fort, det er snakk om få minutter før et deilig trakterbrygg smaker bittert og surt. Å brygge i termos er foretrukket alltid. 
 • Kaffe er en ferskvare og holdbarheten på en god kopp kaffe i ren termos er 45 minutter før kvaliteten tapes betraktelig.

Hva er fordelen og ulempen med Espresso baserte maskiner?

 • De krever mye mere renhold. Har du ferskmelk som vi alltid anbefaler, så vil det være litt mere renhold. Slanger og enheter som inneholder melk må rengjøres hver eneste dag.
 • Maskina forteller deg ofte når noe må rengjøres, følger du instruksjonene vil maskina di i prinsippet alltid være optimal.
 • Husk å vaske hvor kaffegruten forsvinner.
 • En espressobasert maskin (som er de fleste maskiner på markedet i dag) lager veldig sterk kaffe og brygger alt gjennom kaffen som er i brygge enheten. Dvs at kaffen fort kan bli overekstrahert (smaker bittert, surt). Vi anbefaler helst at man lager americano når man ønsker en svart kopp med kaffe, da lager du en espresso så fyller du oppi med varmt vann.
 • De fleste espresso baserte maskiner rengjøres sjeldent, dette vil gjøre at kvaliteten blir dårligere.

Ønsker dine kollgaer og ansatte espressobaserte melkedrikker?

Da er valget espresso baserte maskiner. De vanligste drikkene er latté, cappuccino, cortado og machiato. 

Hva koster det for å sette opp en god trakterløsning?

En trakterløsning koster alt fra 2000 kr (wilfa kaffekvern og moccamaster) til 40 000 kr (bunn ICB med bluetooth og tilhørende kvern). Hvorfor prisforskjellen er så stor er det flere svar på.

 • Moccamaster or wilfakvern er laget for husholdning og vil tape kvalitet over tid, 1-2 år.
 • Man må måle opp kaffen selv (vi anbefaler vekt)
 • En billig kaffekvern har kort relativ levetid (1 år) mens en kaffetrakter fra f.eks Bunn med tilhørende kvern har lang levetid (5-20 år).
 • Det er lettere å renholde. En moccamaster må skylles med rensepulver og vann flere ganger i måneden, kanskje uken ettersom bruk. En kaffetrakter av høyere kvalitet vil trenge mindre rens og det meste kan fikses ved å stå over natten i cafiza rensepulver.
 • En litt mere profesjonell kaffetrakter har ofte mulighet til vanntilkobling og vil da ha muligheten til å brygge kaffe rett i termosen. Dette tar vare på kvalitet (ingen undervarme) og er mere renslig. Det kutter også et ledd (først brygge kaffe i glasskolbe, så helle over i termos).
 • En proff trakterløsning kan leases og holder seg stabilt i verdi (maks -50% av innkjøpspris).

Hvorfor kjøpe bedre kaffe?

Kaffe er i utgangspunktet veldig tilknyttet det samme som vin. Det vil si at en kaffe har ulike stedstypiske smaker. Er du usikker på hva det betyr kan du lese mere om dette her. Kaffe er i utgangspunktet en billig luksus, det koster alt fra 2 kr til maks 7 kr koppen for den beste kaffen i sin kategori. Det utgjør en liten forskjell, men om du kjøper store volum, så blir kaffe enda billigere mot at vi som kaffebrennere vet hva vi kan produsere per måned. 

I utgangspunktet er ikke kaffe noe særlig dyrt. Hvis man tenker på hva man betaler for god kaffe i dag vs hva det kostet for kaffe for 30 år siden og ser på lønn pr time, så ser man fort at kaffe er veldig billig i dag.  Vi kjøper kaffe igjennom et eget system som tilbyr minimum 0,5$ ekstra per kilo, det er også basert på kvalitet så jo høyere kvalitet jo bedre betalt får bøndene. Vi tilbyr 100% sporbarhet, så du kan søke og lete etter kooperativene og besøke de om du vil. 

God kaffe krever mange ressursser for å lage og vår tilkoblede nettverk jobber veldig nært med bøndene for å oppnå bedre kvalitet. Som regel ser man at kaffebøndene investerer disse pengene videre i bedre anlegg og fasaliteter såvell som bedre forsikringer, skole og utdanning til lokalbefolkningen. God kaffe skaper en bedre pris som gir bedre forutsettninger for lokalbefolkningen.

Kaffe er sosialt. Har du god kaffe, kan du også servere de i kopper med ditt firmalogo på. Du kan prate om rettferdig pris, om lokalbrent kaffe fra Trondheim, sporbar kaffe og det kan kanskje være en god samtale starter. 

Om du ønsker mere informasjon om hvordan man lager god kaffe på kontoret, ta kontakt med Jacobsen her.

Se våre kontorløsninger her.